Лидерите на Европейския съюз са разделени по въпроса дали да поставят Украйна твърдо на пътя за членство. Това заяви представител на Съюза ден преди ръководителите на държавите членки да обсъдят искането на Киев за бързо присъединяване към ЕС, съобщава "Ройтерс".

Служителят, който участва в подготовката на срещата на върха на ЕС във Версай и пожела анонимност, подчерта, че всички лидери са "за" укрепване на връзките с Украйна. Твърди, че е имал "добър" контакт и с американския президент Джо Байдън.

Въпросът обаче е дали ще намерят консенсус за разширяването, което понякога е по-трудно, отбеляза служителят.

Зеленски сложи подпис под молбата за членството на Украйна в ЕС

Зеленски сложи подпис под молбата за членството на Украйна в ЕС

С разпространена снимка от канала на президентската институция

Няколко пъти в последните дни украинският президент Володимир Зеленски се обръща с призив към европейските страни да отворят ускорена процедура за прием на Украйна в ЕС.

В Съюза все повече страни обявиха, че са склонни на ранно обсъждане.

В началото на месеца президентите на осем държави от Централна и Източна Европа призоваха страните членки на Съюза незабавно да предоставят на Украйна на статут на страна кандидат за членство в ЕС и започване на преговори.

В понеделник, 7 март, посланиците на страните членки се споразумяха в Брюксел, че Европейската комисия трябва да се произнесе по въпроса за предоставяне на Украйна на статут на държава кандидат.

Лайен: Искаме Украйна в ЕС

Лайен: Искаме Украйна в ЕС

Но това няма да стане факт бързо