Европа сега работи за това на Украйна да бъде предложена "специална пътека" към интеграция. Това каза в неделя премиерът на Словакия Едуард Хегер в интервю за POLITICO. Словашкият лидер изрази съжаление за бомбардировките на Русия срещу цивилни в Украйна и настоя за създаване на нов тип път към членство в ЕС, особено за Киев.

През уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи публичен призив за присъединяването към ЕС, като обяви, че сега е "решаващ момент" за вземане на решение за членството на Украйна, след като руският президент Владимир Путин нахлу в страната в четвъртък.

Словакия, която граничи с Украйна, се застъпва сериозно за призива на Киев към ЕС.

"В четвъртък сутринта се събудихме за нов свят", каза Хегер. Европа, според словашкия лидер, сега трябва да даде на Киев "сигнал".

Словакия разреши на САЩ да използват две от военните ѝ бази

Словакия разреши на САЩ да използват две от военните ѝ бази

Споразумението е за срок от десет години

"Те се борят за себе си, борят се за нас - борят се за свободата", каза Хегер за украинците. "Трябва да осъзнаем, че те защитават нашата система, нашите ценности и трябва да бъдем заедно с тях. Така че няма време да се колебаете по този въпрос", каза той.

Словашкият премиер заяви, че трябва да се възприеме нов подход към европейската интеграция, когато става въпрос за Украйна. Трябва да има "напълно нова писта" за страна, която е преминала през война и "иска да бъде част от Европа. Този подход може да включва и помощ за възстановяването на Украйна, каза Хегер.

"Трябва да им помогнем да се изправят на крака и трябва да измислим нови инструменти", каза той, докато предлагаше идеята за фонд за възстановяване на Украйна.

Посочвайки насочването на Русия към украинската инфраструктура при нейната инвазия, Хегер отбеляза, че "ще са необходими толкова много инвестиции, за да се приведе страната във формата, в която бяха преди седмица", добавяйки, че очаква "глад за реформи" в Украйна " както никога до сега."

В същото време словашкият лидер каза, че страната му е отворена за обсъждане на по-нататъшни санкции срещу Русия.

Лайен: ЕС затваря небето си за руски самолети, изпраща оръжие на Украйна

Лайен: ЕС затваря небето си за руски самолети, изпраща оръжие на Украйна

Спира се и достъпът до руски държавни медии

"Трябва да бъдем отворени да говорим за всичко, което ще спре Путин", каза той.

През уикенда Словакия одобри нова помощ за Украйна, включително боеприпаси. Хегер също така предложи Братислава като възможно място за мирни преговори.

"Непосредственият приоритет, каза премиерът, е да има мир в Украйна".