Парламентът на Словакия одобри военен договор със Съединените щати, съобщава "Асошиейтед прес".

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната беше прието в 150-местния законодателен орган със 79 гласа "за" срещу 60 гласа "против".

Договорът дава позволение на американската армия в продължение на десет години да използва две словашки военновъздушни бази - Малацки-Кухиня и Слиач. В замяна, Словакия, която е член на НАТО, ще получи 100 млн. долара от Вашингтон за модернизацията им.

Сделката беше подписана на 3 февруари във Вашингтон от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и словашкия министър на отбраната Ярослав Над. За да влезе в сила обаче, споразумението трябва да бъде подписано от президента на страната Зузана Чапутова, която го подкрепя.

Словакия одобри споразумение в областта на отбраната със САЩ

Словакия одобри споразумение в областта на отбраната със САЩ

Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента и подписан от президента

Гласуването протече на фона на опасенията, че Русия ще нахлуе в Украйна и предвид факта, че Словакия има обща граница с Украйна.

Според премиера Едуард Хегер договорът значително ще повиши националната сигурност.

Опозицията обаче е на мнение, че споразумението ще накърни суверенитета на страната, ще направи възможно постоянното присъствие на американски войски на словашка територия и дори ще позволи евентуално разполагане на ядрени оръжия в Словакия. Правителствата на Словакия и САЩ отхвърлиха тези твърдения.

Словакия купува 14 американски F-16, заменя старите МиГ-ове

Словакия купува 14 американски F-16, заменя старите МиГ-ове

Сделката за милиарди евро бе оповестена през юли, след като правителството и САЩ дадоха одобрението си

На церемонията по подписването на документа в Държавния департамент на САЩ миналата седмица Блинкън подчерта, че не се предвижда създаване на постоянни бази или присъствие на американски войски в Словакия и споразумението напълно зачита суверенитета и законите на страната.

САЩ имат такива споразумения с още 23 членки на НАТО, сред които Полша и Унгария - други две държави, които са съседи на Украйна на източния фланг на Алианса. За всяка конкретно разполагане на американски сили ще е необходимо одобрението на словашкото правителство и парламент.