САЩ и Иран са започнали тайни преговори за установяване на неофициални дипломатически отношения, съобщава lenta.ru, позовавайки се на неназовани американски източници.

Преговорите, в които участват високопоставени представители на двете страни, протичат в щабквартирата на ООН в Ню Йорк, като инициативата била на американските власти.

Както е известно Иран поиска от САЩ да го компенсират за освободената американска туристка Сара Шурд, която прекара около година в ирански затвор по обвинения в шпионаж.

Според източника сред участниците в преговорите има и хора от обкръжението на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. Миналата седмица той поиска от американските власти да освободят няколко ирански граждани - арестанти в САЩ, като благодарност за свободата на Шурд.

Барак Обама не закъсня с отговора си по темата. Според него много бързо трябва да бъдат предприети действия по разрешаване на сложната ситуация чрез дипломатически методи.

Вашингтон търси и мирно решаване на ядрения проблем. Международната общност подозира, че цялата програма на Иран е насочена към създаването на ядрено оръжие, но от Техеран настояват, че програмата има изцяло мирен характер.

Дипломатическите отношения между двете страни бяха силно обтегнати, когато след Ислямската революция, група ирански студенти взеха за заложници 66 американци, намиращи се посолството в Техеран. Те бяха държани в плен повече от 444 дни.