Иранският парламент поиска президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад да бъде разпитан по дело за измами с банкови заеми. Очаква се той да отговори на въпросите на специална парламентарна комисия, която се занимава със случая.

73-ма от членовете на парламента са се подписали под петиция с искания държавният глава да отговори на депутатските питания за рекордните присвоявания. Съгласно Конституцията на страната, за да бъде „разрешен" подобен разпит, са необходими гласовете на най-малко на една четвърт от общо 290 парламентаристи.

От въпросната комисия поясниха, че Ахмадинеджад ще бъде първият ирански президент, който ще докладва пред парламента на страната.

Вчера стана ясно, че „признат" за виновен в подобни измами е и финансовият министър, като се очаква утре да му бъдат повдигнати официални обвинения.

В рамките на делото за финансови злоупотреби се разследва използването на фалшифицирани документи за получаване на кредит от две големи ирански банки. В резултат на тези действия са откраднати 2.6 милиарда долара. Основният заподозрян е иранският бизнесмен Амир Мансур Хосрави, който вече е разпитан.