По времето, когато е бил военен министър на Израел, Ариел Шарон е разпоредил на израелската армия да сваля пътнически самолети, ако се потвърди, че тогавашният палестински лидер Ясер Арафат е на борда.

В един от случаите през 1982 г. въпросният самолет е превозвал 30 ранени палестински деца, оцелели от клането в Сабра и Шатила.

Операцията е била отменена, но според нова книга на израелски журналист, това е било едно от многото планирани покушения, някои от тях дори вдъхновени от филма "Манджурският кандидат".

"Военната операция е била задействана от Мосад. Възползвайки се от слабите мерки за сигурност на летището в Атина, (агентите) чакаха Арафат в района, където бяха паркирани частни самолети", пише Ронен Бергман във в. "Ню Йорк таймс", разкривайки части от книгата си, която предстои да излезе скоро.

Ген.-лейтенант Рафаел Ейтан, тогавашният шеф на канцеларията на Шарон, който според Бергман е настоявал за провеждането на операцията, е вдигнал по спешност израелски изтребители, за да последват самолета, на който се е предполагало, че е бил Арафат.

"Не откривайте огън без моето одобрение. Ясно ли е? Дори ако има проблем с комуникациите, ако не чуете моята заповед - не откривайте огън", подчертал ген. Ейтан на пилотите, след като самолетът е излетял от Атина. Ала потвърждението никога не дошло, а мъжът, когото те са смятали за Афарат, най-вероятно е бил неговият по-малък брат, пише Бергман.

Той твърди, че от ноември 1982 г. до януари 1983 г. четири изтребителя F-16 и F-15 са били на "бойна нога" в случай, че Арафат бъде засечен. Те са били вдигани по спешност най-малко пет пъти, за да прихванат и унищожат самолетите, на които се е смятало, че е бил Арафат, като им било заповядвано да се завърнат в базата си скоро след излитането им.

При един такъв случай изтребители са приближили до пътнически самолет, пътуващ от Аман до Тунис, преди мисията им да бъде прекратена. В друг случай изтребители дори разстроили комуникациите на Боинг 707, който е бил под прицела им.