ЕС ще се справи с икономическата и финансовата криза благодарение на своето разширяване.

Това заяви чешкият премиер Мирек Тополанек на конференция на тема "5 години от разширяването на ЕС", която се проведе в Прага.

След разширяването ЕС е по-силен и може да се справи с икономическите проблеми по-добре, категоричен бе Тополанек, цитиран от ihned.cz.

Десет страни - 8, от които бяха бивши социалистически държави, се присъединиха през 2004-та. От 2007-а страни членки са и България и Румъния, припомни чешкият премиер.

Тополанек определи приемането на новите страни, които до преди няколко десетилетия са живели в тоталитаризма на „Желязната завеса" като „тигърски скок".

Чешкият премиер обяви, че разширението е донесло просперитет и на новите и на старите страни членки. Увеличи се производството на фирмите и продуктивността на работата, бяха отворени нови пазари, откриха се нови инвестиционни възможности, чрез които 27-те могат да се справят по-добре с кризата.

По-голяма Европа, означава по-силна Европа, категоричен бе Тополанек.

Според председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, новите страни членки са подсилили европейския пазар и са развили конкуренцията.

Според него разширението през 2004-та е най-големият успех на европейската интеграция. Барозу добави, че Съюзът има капацитета да се разширява още.

Единството и солидарността са важни и за излизането от кризата - припомниха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси -Хоакин Алмуния.

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси предупреди, че всички трябва да сме реалисти, защото кризата е безпрецедентна и всеки е заплашен от нея. 27-те трябва да работят заедно за просперитета на всички, призова комисар Алмуния.