Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино нареди в понеделник на полицията да разследва предполагаем опит за внасяне на недекларирани бижута, подарък от Саудитска Арабия на стойност 3,2 милиона долара, от бившия крайнодесен президент Жаир Болсонару, съобщи "Ройтерс".

Диамантената огърлица, пръстенът, часовникът и обеците, подарени на Болсонару и бившата първа дама Мишел Болсонаро от саудитското правителство, бяха конфискувани от митнически служители на международното летище в Сао Пауло през октомври 2021 г.

Луксозните бижута, произведени от Chopard от Швейцария, бяха открити в раницата на правителствен сътрудник, който е пътувал до Рияд с тогавашния министър на енергетиката адмирал Бенто Албакърки.

Тогава посолството на Саудитска Арабия не отговори на искане за коментар.

Болсонару потвърди, че се връща в Бразилия

Болсонару потвърди, че се връща в Бразилия

Въпреки че го очакват 4 разследвания срещу него

Припомняме, че Болсонару, който замина за Съединените щати два дни преди края на мандата си през декември, без да признае поражението си в кандидатурата си за преизбиране, отрече да е извършил каквото и да е незаконно, но левият му наследник президент Луис Инасио Лула да Силва призова за разследване. Министър от кабинета го нарече "контрабанда".

Разследването може да добави към другите разследвания срещу Болсонару, ако и когато се върне в Бразилия. Те са за подбуждането на насилствени протести от страна на неговите поддръжници, след като той напусна поста, както и критики към системата за електронно гласуване в Бразилия.

На бразилците е разрешено да внасят стоки или подаръци на стойност до 1000 долара и трябва да плащат солидни данъци за всичко над тази стойност.

Критиците на Болсонаро казаха, че подаръците за президента принадлежат на държавата и трябва да влязат в президентска колекция. Не е ясно какво е било намерението на Болсонарос в случая.

Дино нареди на федералната полиция да разследва съобщенията в медиите, че това е опит "да се проникне в бижутата, които ще бъдат доставени на бившия президент, без да се спазват законовите процедури" и може да представлява престъпление според наказателния кодекс.

Вестникът Folha de S.Paulo съобщи в неделя, че е имало втори пакет с артикули на Chopard, подарени от саудитското правителство, включително химикалка, копчета за ръкавели, пръстен и броеница, които са били в багажа на друг член на делегацията на Албакърки и са не са открити от митническите служители.

Федералната данъчна служба на Бразилия също заяви в понеделник, че ще разследва дали са били спазени митническите закони при влизането в страната на втория пакет бижута. В него се казва, че подаръците за президент и съпругата му трябва да са държавни активи.

В единствения си публичен коментар за бижутата Болсонару каза, че е бил "разпнат" за подарък, който никога не е поискал и никога не е получил.

Болсонару планира да се върне в Бразилия през март

Болсонару планира да се върне в Бразилия през март

За да ръководи политическата опозиция на президента Лула да Силва