Министърът на културата на Крим Арина Новоселская е заподозряна в вземане на подкуп в особено големи размери, съобщи пресслужбата на Следствения комитет на Русия.

"Главното следствено управление на Следствения комитет на Русия е образувало наказателно дело срещу министъра на културата на Република Крим Арина Новоселская за престъпление по част 6 на чл. 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация, която се отнася за вземане на подкуп в особено големи размери", се казва в съобщението.

ЕС санкционира още 8 души заради руската анексия на Крим

ЕС санкционира още 8 души заради руската анексия на Крим

Лицата, включени в списъка, вече са 185, а дружествата - 48

Според разследването през 2018 г. Арина Новоселская е получила 25 милиона рубли (€ 300 700) от компанията Meander за осигуряване на патронаж при извършване на строително-монтажни работи в Кримския държавен център за детско театрално изкуство. Извършени са претърсвания по местоживеене и работа на Новоселская. Тя е задържана.

Разследването продължава в момента. По-рано беше съобщено, че министърът е бил разпитан по наказателно дело за разхищение на средства по време на реконструкцията на кукления театър в Симферопол.

Старата сграда на Кримския академичен куклен театър беше обявена за аварийна и разрушена в началото на 2018 г. Новата сграда така и не е въведена в експлоатация, според съобщения в медиите, договорът с изпълнителя е прекратен през 2020 г.

"Фигаро": Западът не се интересува от Крим

"Фигаро": Западът не се интересува от Крим

Конфликтът в Донбас измества интереса

В същото време Новоселкая съобщи още през 2017 г., че изграждането на нов куклен театър ще струва повече от 1 милиард рубли.