Американската разузнавателна общност, пред която администрацията на президента на САЩ Джо Байдън постави задачата да установи причините за пандемията от коронавируса, не можа да стигне до окончателни заключения относно появата на COVID-19 и е малко вероятно да успее правете това до края на определения период. Това съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници от администрацията във Вашингтон.

Изданието изяснява, че американското разузнаване едва ли ще може да даде окончателен отговор на въпроса на Байдън дори след 90 дни, тъй като все още няма убедителни доказателства в полза на тази или онази версия. Самият ръководител на Белия дом е напълно наясно с това.

САЩ заключиха: COVID-19 може да е изтекъл от лабораторията в Ухан

САЩ заключиха: COVID-19 може да е изтекъл от лабораторията в Ухан

Хипотезата била правдоподобна и заслужава допълнително разследване

"Президентът е наясно с факта, че след 90 дни може да нямаме напълно окончателен отговор, но би искал да се положат усилия в тази посока", каза източник пред вестника.

През месец юни Ши Дженгли, водещ специалист в Института по вирусология в Ухан, отрече теорията, че новата коронавирусна инфекция е изпусната от лабораторията.

Предупреждения за коронавирус - дипломати разкриват опасностите в Ухан още през 2017 г.

Предупреждения за коронавирус - дипломати разкриват опасностите в Ухан още през 2017 г.

Видя ли са опасна лаборатория, но са пренебрегнати във Вашингтон

По-рано The Wall Street Journal, позовавайки се на доклад на американското разузнаване, съобщи, че трима служители на Института по вирусология в Ухан са се разболели тежко през месец ноември 2019 г., преди да се появят първите съобщения за нов тип коронавирус.

Според изданието докладът за разузнаване добавя тежест към призивите на Вашингтон за по-нататъшно разследване на версията за евентуално изтичане на коронавирус от китайската лаборатория.

COVID-19 май бил изпуснат от лаборатория в Ухан

COVID-19 май бил изпуснат от лаборатория в Ухан

Нова версия на американски учен

По-късно официалният представител на китайското външно министерство Жао Лицзян заяви, че информацията за тежкото заболяване на персонала на института не отговаряло на реалността.

Джо Байдън инструктира разузнаването да докладва за резултатите от разследването на произхода на патогена до 90 дни.