В четвъртък Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че ще прекрати всички дейности, свързани с процеса по присъединяване и сътрудничество с Русия.

Вътрешни източници съобщиха, че до мярката се е стигнало по искане на голяма част от 34-те страни членки, предаде „Ройтерс". Сред тях са били световни икономически колоси като САЩ, Германия, Франция и Япония.

От офиса на ОИСР в Париж обявиха, че наред с тази мярка, ще започне и засилване на сътрудничеството с Украйна, което „ще помогне страната да се съвземе от политическите заплахи, пред които е изправена".

Руската федерация не е член на ОИСР, въпреки че на 16 май 2007 година получи покана за преговори за членство, заедно с Естония, Словения, Израел и Чили. Останалите страни в списъка бяха приети, но Москва все още стои в чакалнята на организацията, заедно с Богота и Рига. През 1996 г. руските власти подадоха първата си молба за членство, но тя срещна отказ.

Въпреки важността на търговията между Запада и Русия, и зависимостта на Стария континент от руските енергийни ресурси, интегрирането на страната в световната икономика продължава да се случва мъчително бавно.

Припомняме, че след 18 години преговори, чак през август 2012 г. Москва подписа споразумение за присъединяване към Световната търговска организация (СТО), ставайки нейният 156-и пълноправен член.