Отбелязани са редица нарушения на извънредните президентски избори в Грузия. Това е потвърдил министърът на правосъдието Ека Ткешелашвили, която ръководи и правителствената комисия за справедливо и законно провеждане на избора.

По думите й като цяло обаче изборите протичат организирано и няма сериозни пречки пред гражданите, за да могат те да упражнят правото си на глас, съобщава агенция Новости.

Като пример за нарушение Ткешелашвили посочва изказване на ръководител на щаб на опозицията в село в Цалския регион, който е нанесъл сериозно оскърбление на етническа почва на представители на малцинствата.

"Грузия не е страна, където проблематичен е въпросът за националните малцинства и не могат да бъдат допускани каквито и да е бил оскърбителни изявление по този въпрос", подчертава министърът на правосъдието.

Като друго нарушение се посочва недопускането на представители на опозицията до изборните бюра. Ека Ткешелашвили обяснява това с действията на местните групи и блок-постове на дефакто непризнатата република Южна Осетия.

От страна на управляващите министърът категорично отхвърли обвинения за това, че граждани гласуват с фалшиви удостоверения за самоличност, тъй като издаваните към този момент са на най-високо равнище на проверка.

Асоциацията на младите юристи, която осъществява мониторинг и наблюдение на извънредните избори в Грузия внесе 95 иска в избирателните комисии с факти за нарушения в хода на гласуването. Нарушенията се отнасят за три града - Тбилиси, Кутаиси и Батуми, са съобщили от неправителствената организация

Георгий Чхеидзе от организацията посочва за нарушения при съставянето на допълнителни списъци на избиратели, случаи на масови събирания в избирателните участъци, агитация и броене на избиратели.