Рекорден брой журналисти са били зад решетките тази година, съобщи базирания в САЩ Комитет за защита на журналистите, обвинявайки правителства по света в потискане на медиите и подклаждане на дезинформация в контекста на COVID-19 пандемията, информира "Франс прес".

В годишния доклад на Комитета за защита на журналистите се уточнява, че 274 журналисти са били хвърлени в затвора през 2020 г. - най-големият брой, откакто неправителствената организация започва своето проучване през 1990-те години.

В доклада също така се посочва, че тази година са били убити 26 журналисти и служители в медиите, като Мексико е посочена като най-опасната страна в света за медиите.

42 журналисти са убити през 2020 г.

42 журналисти са убити през 2020 г.

Мексико е на първо място

"Това е шокиращо и ужасяващо", изтъква изпълнителният директор на Комитета за защита на журналистите Джоел Саймън.

"Тази вълна от репресии е форма на цензура, която нарушава потока от информация и подхранва инфодемията", добави той.

Най-големият нарушител е Китай за втора поредна година, установи проучването, с 47 журналисти зад решетките и където властите само миналата седмица задържаха служител на американската информационна агенция "Блумбърг" по подозрение, че застрашавал националната сигурност.

Други страни в челните редици по този показател са Турция, Египет и Саудитска Арабия, а Беларус и Етиопия, където народни вълнения и въоръжени конфликти се разразиха тази година, също рязко са увеличили броя на репортерите зад решетките.

Въпреки че САЩ не са имали журналисти в затвора към момента на публикуването на доклада, проучването отбелязва, че "безпрецедентни" 110 журналисти са били арестувани или задържани през годината.

Комитетът за защита на журналистите подчерта, че отиващата си администрация на Доналд Тръмп носи част от вината за влошаващата се свобода на медиите в световен мащаб - не само за липсата на глобално лидерство на президента на САЩ в областта на правата на човека, но и заради окуражаването на авторитарни водачи в чужбина с враждебността си към медиите.

"Идващата администрация на Байдън трябва да работи като част от глобална коалиция, за да намали броя на журналистите в затвора", настоя Саймън.