Полицията е конфискувала повече от 12 тона кокаин от най-голямата престъпна група в Колумбия, най-голямото предизвикателство в дългогодишната борба на народа с трафика на наркотици, съобщи президентът Хуан Мануел Сантос, цитиран от The Guardian.

Кокаинът е бил намерен под земята на четири ферми в район за отглеждане на банани в северозападната провинция Антиокия, близо до границата на Колумбия с Панама.

Пазарната стойност бе оценена от Сантос на около 360 млн. долара в САЩ, което би се равнявало на 660 милиона долара при средна улична цена от около 60 долара на грам.

"Благодарение на полицейската операция и чуждестранно разузнаване, от приятелски страни, приключихме най-голямото конфискация в историята", коментира Сантос в полицейска база, където кокаинът е изложен.

Сантос свързва кокаина с бандата за трафик на наркотици, известна като Gulf Clan, която се превърна в една от най-големите заплахи за сигурността, откакто мирът бе подписан през 2016 г. с ръководени от марксистки партизани ФАРК.

Сантос, който напуска поста следващата година, обеща да изпрати 80 000 военни и полицейски служители на места, контролирани от ФАРК, за да предотвратят появата на нови банди.

Gulf Clan се ръководи от укриващия се Дайро Антонио Усуга, известен като Отониъл. Съединените щати предложиха награда до 5 млн. долара за информация, която доведе до залавянето или смъртта му.

Освен наркотиците, бандата се занимава с незаконно добиване на въглища, а повечето от членовете му 1500 някога са служили в редиците на десните паравоенни групи.

Колумбия е един от водещите световни производители на кокаин, с продукция от около 910 тона годишно, според американската администрация за борба с наркотиците. Полицията за борба с наркотиците конфискува 362 тона кокаин тази година.