Държавите от Европейския съюз са похарчили близо 200 млрд. евро за отбрана през 2020 г. - най-голямата сума от началото на поддържането на архиви през 2006 г. В същото време съвместните инвестиции на правителствата са намалели, посочва доклад на Европейската агенция по отбрана, цитиран от Ройтерс. 

Агенцията, която помага на правителствата на блока да развиват военния си капацитет, заяви, че общите разходи на държавите от ЕС (с изключение на Дания, която не участва във военните проекти на ЕС) са достигнали 198 млрд. долара, с 5% повече от 2019 г.

Разходите за отбрана възлизат на 1,5% от икономическото производство на 26-те държави от ЕС. Това е добре дошло за ръководения от САЩ алианс НАТО, който се стреми да постигне цел от 2% разходи за своите съюзници. Повечето членове на ЕС също са част от НАТО, но искат да могат да действат независимо от САЩ, когато е необходимо.

В доклада се отбелязва спад в разходите за сътрудничество въпреки подписания в края на 2017 г. пакт за отбрана на ЕС, опитващ се да обедини ресурсите и да сложи край на конкуренцията между националните индустрии. 13% е намалението на съвместните поръчки за оборудване в сравнение с 2019 г. до 4,1 млрд. евро, което е третата най-ниска стойност, регистрирана от агенцията.

При закупуването на оборудване през миналата година правителствата на ЕС сключваха сделки предимно самостоятелно, като не изпълниха ангажимента си, поет в пакта от 2017 г., да гарантират, че малко повече от една трета от тези поръчки ще се извършват съвместно с други членове на Съюза.

Шарл Мишел: ЕС трябва да действа стратегически автономно в сигурността и икономиката

Шарл Мишел: ЕС трябва да действа стратегически автономно в сигурността и икономиката

Лидерите на ЕС трябва да демонстрират "колективна интелигентност"