Сидни е засегнат от най-силните дъждове от 30 години, причинявайки сериозни наводнения, но също така и потушиха два огромни пожара в Нов Южен Уелс, съобщава БиБиСи.

Австралийската метеорологична агенция заяви, че през последните четири дни в Сидни са паднали 391,6 мм дъжд, което е над три пъти повече от средните валежи за февруари.

Около 100 000 домове са без електрозахранване и властите предупреждават, че наводненията може да са опасни за живота. Но валежите означават, че само 17 пожара все още горят в целия щат.

Пожарна служба съобщава в понеделник, че дъждовете са угасили над 30 пожара през почивните дни, наричайки ги "най-положителната новина, от известно време".

Последният угасен от дъждовете е пожарът на планината Госпери, северозападно от Сидни. От октомври той изгори 512 000 хектара и е смятан за мегапожар, който е "твърде голям, за да бъде потушен".

В неделя е изгасен и мегапожарът на Короуан около град Шолхафен, който горя 74 дни и унищожи близо 500 000 хектара и 312 домове.

Службата по метеорология предупреждава, че районите, засегнати от пожар, могат да бъдат особено податливи на наводнения и че бързо движещите се води могат да носят големи количества отломки.

Бедствено положение в района на столицата на Австралия заради пожари

Бедствено положение в района на столицата на Австралия заради пожари

Пожарът се простира на площ повече от 18 500 хектара

Язовирът Уарагамба, който доставя по-голямата част от водата в Сидни е близо до 70% от пълния си обем.

В края на миналата седмица той бе едва на 42% след една от най-сухите години.

В момента има серизни предупреждения за времето по цялото крайбрежие на най-населеният щат в Австралия. Само в Сидни най-малко 200 души бяха спасени през почивните дни. Няколко души са ранени, включително четирима, които са били в кола, която е ударена от падащо дърво в центъра на града в неделя следобед.

В понеделник сутринта спешните служби издирваха мъж, за когото се смята, че е пометен от мост в колата си. Железопътните и фериботните услуги в Сидни също са прекъснати, като няколко платформи на една от главните станции на Сидни, Централна, са под вода. Десетки училища са затворени.

Държавният министър за извънредни ситуации Дейвид Елиът призова гражданите да помогнат на спасителните служби, като приемат сериозно предупрежденията, стоят далеч от наводнения и извън пътищата, ако е възможно.

Спешните служби посъветваха хората да остават и да работят от вкъщи в понеделник. На хиляди хора в ниско разположени райони на града е казано да напуснат или да се подготвят да напуснат домовете си.

В района на Северните плажове вече са нанесени значителни щети, като на места липсват няколко метра плаж. В неделя вечер хората, живеещи около лагуната Нарабин, ниско разположена зона в северен Сидни, трябваше да се евакуират, преди пътищата да станат непроходими.

Вълни, високи повече от 5 м обгръщат брега в райони като Каларой южно от Нарабийн, отнасяйки градини, гледащи към морето. През седмицата се очаква още повече дъждове.

Правителствените агенции предупреждават, че прогнозата за приливите и отливите за следващите дни може допълнително да влоши наводненията.

Дъжд донесе радост в Австралия

Дъжд донесе радост в Австралия

До 50 мм количества валежи са паднали в части на австралийските щати Нов Южен Уелс и Виктория