Републиканците в Камарата на представителите на САЩ издадоха доклад в понеделник, в който се твърди, че президентът демократ Джо Байдън е извършил престъпления, подлежащи на импийчмънт, но не е ясно дали ще настояват за гласуване след разследване, което Белият дом отдавна отхвърля като политически мотивирано .

В доклад от 291 страници на три комисии на Камарата се твърди, че Байдън е спечелил от схема за търговия с влияние, за да обогати себе си и членовете на семейството си чрез чуждестранни бизнес сделки, започвайки през 2014 г., когато Байдън беше вицепрезидент.

"Комисиите представят тази информация на Камарата на представителите за оценка и разглеждане на подходящи следващи стъпки", се казва в доклада.

Не е ясно дали републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън ще насрочи гласуване за импийчмънт на Байдън в седмиците преди изборите на 5 ноември, в които републиканецът Доналд Тръмп е в ожесточена битка с вицепрезидента Камала Харис .

Дори ако контролираната от републиканците камара приеме подобна мярка, няма вероятност да отстрани Байдън от поста, като се има предвид, че той ще трябва да бъде осъден от Сената, контролиран 51-49 от собствената му Демократическа партия. Байдън, който се отказаа собствената си кандидатура за преизбиране миналия месец, трябва да напусне поста, когато наследникът му положи клетва на 20 януари.

Демократите определиха усилията като възмездие за Тръмп, който беше подложен на импийчмънт два пъти от контролираната от демократите Камара и всеки път оправдаван от Сената. Първият импийчмънт твърди, че Тръмп е оказвал натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски да помогне да бъде очернен Байдън в замяна на помощ от САЩ.

Конгресът плаши Джо Байдън с импийчмънт

Конгресът плаши Джо Байдън с импийчмънт

В САЩ започна кампанията за президентските избори

Импийчмънтът на Камарата на представителите срещу висшия граничен служител на Байдън, министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, беше прекратен бързо от Сената през април.

Джонсън в изявление похвали работата на комисиите и каза, че републиканците в Камарата на представителите "насърчават всички американци да прочетат този доклад".

Разследващите от Камарата казват, че Байдън е използвал влиянието си, за да облагодетелства бизнес отношенията на сина си Хънтър Байдън с партньори от Украйна, Китай, Русия и други страни.

Хънтър Байдън е осъден по обвинения, че е излъгал за незаконната си употреба на наркотици, при покупка на огнестрелно оръжие, и очаква съдебен процес по обвинения в укриване на данъци, включително твърдение, че е приемал плащания от румънски бизнесмен , който се е опитвал да повлияе на правителствените агенции на САЩ във връзка с криминално разследване в Румъния.

Разследването за импийчмънт, което законодателите официално разрешиха миналия декември и беше извършено от комисиите по надзора, съдебната власт и по начините и средствата на Камарата на представителите, беше критикувано от членове на двете партии, че не успя да предостави твърди доказателства за неправомерни действия от страна на Байдън.

Мичиган май вече не обича Тръмп

Мичиган май вече не обича Тръмп

Ключов щат в битката за Белия дом