Конгресмените от Републиканската партия в комисията към американския конгрес, разследваща кървавото нападение срещу посолството на САЩ в либийския град Бенгази през 2012 г., са излезли с доклад, който хвърля вината върху администрацията на Барак Обама, съобщава „Асошиейтед прес”.

Председателят на комисията, републиканският конгресмен Трей Гауди от щата Южна Каролина, както и други републиканци обвиняват администрацията на президента Обама в прикриването на важни документи и свидетели.

Според демократите основната цел на комисията е да подкопае кампанията за президент на Хилари Клинтън, която по време на атаката срещу посолството оглавяваше Държавния департамент (американското външно министерство).

При нападението бяха убити четирима американци, включително посланикът на САЩ Кристофър Стивънс.

Демократите публикува доклад в понеделник, в който се твърди, че Клинтън никога лично не е отхвърляла каквито и да е искания от дипломати за подсилване на сигурността на дипломатическата мисия на САЩ в Бенгази. Демократите посочват, че след разследването, продължило 2 години, станало ясно, че военните не са можели да сторят нищо различно през онази нощ, за да спасят живота на четиримата американци.  

Публикуването на доклад от страна на демократите засили партийната украса на разследването, което беше белязано от обвинения и от двете страни.