Републиканците в Сената блокираха започването на дебати по подготвената от демократите избирателна реформа, съобщи CNN. Това означава замразяване на законопроекта на демократите за избирателните права.

За да започнат дебатите, беше необходима подкрепата на 60 сенатори, но се оказа, че гласовете са 50:50.

Група сенатори от Демократическата партия се опита да прокара чрез новия законопроект редица промени, с които да противодейства на ограничаването на избирателните права в някои щати, чиито законодателни органи са доминирани от републиканците.

След поредицата от изявления на експрезидента Доналд Тръмп за фалшификации на изборите през 2020 г., законодателите в много от тези щати започнаха да въвеждат ограничения за гласуването на избори.

Агенция "Ройтерс" съобщи, че представителите на Демократическата партия в Сената са се обединили, след като умереният демократ Джо Манчин от Западна Вирджиния - единственият представител на партията, който не е сред съавторите на законопроекта, обяви, че ще гласува за започването на дебати по реформата.

Според републиканците обаче, документът нарушава правата на щатите.

Законопроектът, приет от Камарата на представителите през март, трябваше да улесни регистрацията за гласуване, да поиска от щатите да определят най-малко 15 дни за предварително гласуване, да позволи хората да гласуват задочно без да декларират причината за това. Той предвижда също преначертаването на границите на избирателните окръзи да се извърши от безпартийни комисии, а не от законодателните органи на щатите.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл определи законопроекта като опит на демократите завинаги да пренаредят изборните правила в своя полза.

Републиканците под заплаха да изгубят мнозинството си в Сената на САЩ

Републиканците под заплаха да изгубят мнозинството си в Сената на САЩ

Републиканците нямат много време, пари и варианти