Републиканците нямат много време, пари и варианти да спрат демократите от спечелване на мнозинство в Сената на САЩ и пълен контрол в Конгреса на изборите след две седмици, информира "Ройтерс".

Изоставането на президента на САЩ Доналд Тръмп от бившия вицепрезидент Джо Байдън в социологическите проучвания тежи на сенаторите от Републиканската партия в 10 щата, докато демократите трябва да защитават само две места, което увеличава залозите републиканците да изгубят мнозинството си от 53 срещу 47 места в горната камара на вота на 3 ноември.

Китай иска Тръмп да остане в Белия дом

Китай иска Тръмп да остане в Белия дом

Тъй като Байдън ще бъде по-твърд от Тръмп по много важни въпроси

Това дава добра възможност на демократите да добавят мнозинство в Сената към вече установения от тях контрол в Камарата на представителите, което може да постави Тръмп в безизходно положение през втория мандат или ще постави начало на нова ера на доминация на Демократическата партия във Вашингтон, ако Байдън спечели Белия дом.

Докато демографските промени се очаква да засегнат шансовете на републиканците в някои щати, включително в Северна Каролина, Аризона и Колорадо, републиканците в Южна Каролина и Айова също са изправени пред силни съперници.

Байдън води с 9% на Тръмп две седмици преди изборите

Байдън води с 9% на Тръмп две седмици преди изборите

Държавният глава дори изгуби предимството си по отношение на икономическите въпроси

Епидемията от коронавирус принуди американците да гласуват предварително на президентските избори. До момента 28 милиона души са упражнили правото си на глас.

Демократите получиха големи дарения, изпреварвайки републиканците в 12 битки за места с близо 190 милиона долара - 315 милиона долара срещу 128 милиона долара - през третата четвърт на годината, според документи на Федералната избирателна комисия.

Тръмп и Байдън враждуват заради темите на последния им ТВ дебат

Тръмп и Байдън враждуват заради темите на последния им ТВ дебат

Тръмп обвини организаторите, че помагат на Байдън

Но демократите имат по-малко предимство по отношение на наличните пари - 106 милиона долара срещу 83 милиона долара за републиканците.

Републиканците все пак се надяват да запазят мнозинство от 51 места в Сената със спечелване на места от демократите в Алабама и Мичиган и запазване на местата си в Северна Каролина, Айова и други щати със силно републиканско присъствие.