Решението за продължаване на санкциите по отношение на Москва от страна на Европейския съюз във връзка с конфликта в Източна Украйна е изкуствено и няма основание. В решението на Брюксел очевидно отсъства логика.

С такъв коментар излиза Министерство на външните работи на Русия само няколко часа след като Съветът на Европейския съюз официално удължи икономическите санкции на ЕС срещу Русия до 31 юли 2016 година.

Санкциите бяха въведени за една година на 31 юли 2014 година в отговор на действията на Русия в Украйна. През септември 2014 година санкциите бяха подсилени, а пред юни 2015 година и удължени с шест месеца до 31 януари 2016 г.

В Москва обърнахме внимание на решението на Евросъюза от 21 декември за продължаване на срока на действие на ограничителните мерки по отношение на Русия. Принудени сме да направим констатацията, че вместо да срещнем конструктивно сътрудничество за противодействие на наболели проблеми на настоящето като международния тероризъм, в съвета в Брюксел предпочитат да продължат недалновидната игра на санкциите, се посочва в изявление на ведомството.

"Фактът, че Европейският съюз налага своите санкции и одобрение за урегулиране на конфликта в Източна Украйна е изкуствено и безоснователно. Този конфликт беше провокиран не от Русия, а от настоящите украински власти, които се опитаха със сила на потушат несъгласието в Донбас с държавния преврат в Киев от февруари 2014 година. Налага се да напомним, че отправна точка на кризата в Украйна в последните две години беше ситуацията около нейната асоциация със самия Европейски съюз”, напомнят от министерството.

В коментара се подчертава, че в поведението на Европейския съюз отсъства логика, а Брюксел се опитва да накаже Русия за нещо, независимо от нея, но към което е съпричастен самият съюз.

"Продължаването на антируските санкции на този фон е повече от лицемерно. А да се предполага, че санкциите могат да заставят Русия да се откаже от своите принципи, е от самото начало грешно и недалновидно. Продължаването на санкциите означава, че Европейският съюз остава в плен на собствените си грешни сметки”, сочат още руските дипломати.