Малко след като Хамас проведе своята кървава терористична операция "Потоп Ал-Акса" в Израел на 7 октомври, Иранската революционна гвардия стартира онлайн кампания за набиране на персонал със същото име, надявайки се да убеди млади ирански мъже и момчета да се присъединят към палестинската въоръжена групировка, обобщи АФП.

Кампанията, подета от иранската държавна телевизия и радио и няколко уебсайта, свързани с Революционната гвардия, вече е събрала повече от 3 милиона готови за изпращане доброволци, съобщи иранската телевизия.

Кампанията "Потоп в Ал-Акса" представя младо момче в предпубертетна възраст, облечено във военни униформи пред джамията Ал-Акса в Йерусалим. Детето също има символичния пропалестински шал кефия, увит около врата си, и носи игла с портрета на генерал Касем Солеймани на якето си. Солеймани, който дълго време оглавяваше елитното подразделение "Ал Кудс" на Революционната гвардия, беше убит от американските сили в Багдад през 2020 г.

Кампанията, със своята тревожна символика, е зловещо напомняне за трагичните загуби на Иран по време на войната му с Ирак през 80-те години. Повече от половин милион иранци загинаха в този конфликт, включително хиляди млади момчета, които бяха изпратени на фронта с ключ на врата и обещанието, че ще отвори вратите към рая.

Джонатан Пирон, историк, специализирал в Иран в изследователския център Etopia в Брюксел, каза, че въпреки че режимът се опитва да играе на символизма в кампанията, тя може да не е толкова ефективна, колкото се надява.

"Иранският режим често се застъпва за палестинската кауза с нещо като реклама, за да се опита да обедини населението, но иранският народ не се заблуждава от това как режимът се опитва да използва каузата, за да служи на собствените си интереси", обясни той.

"Части от населението тълкуват този дискурс като пропаганда, дори и да не са безразлични към тежкото положение на палестинците", каза той.

Антиизраелската реторика на иранския режим дори намери място в петъчните молитви. На молитвите присъстват хардлайнери на правителството и често са последвани от скандирания "Смърт на Израел" в допълнение към обичайните "Смърт на Америка" и "Смърт на Великобритания".

Иран обяви готовност на Хамас да освободи заложници и заплаши САЩ заради Израел

Иран обяви готовност на Хамас да освободи заложници и заплаши САЩ заради Израел

Иран: Цялата земя на Палестина, от морето до реката, принадлежи само на първоначалните палестинци

"Тези лозунги се скандират автоматично и сега са част от дискурса на иранския режим. Но много иранци ги смятат за безсмислени и ги обръщат по време на протести срещу режима, като вместо това призовават за смъртта не на Израел, нито на Съединените щати, а на върховния лидер Али Хаменей", каза Пирон.

Пропагандните кампании, при които хората могат да се подпишат да станат "мъченици", като се борят с Израел, не са нищо ново в Иран.

Те са склонни да изплуват отново по време на израелските военни офанзиви в Газа. Иран има тесни връзки с Хамас и предоставя както открита гласна подкрепа за групировката, така и по-скрита финансова и логистична подкрепа чрез Революционната гвардия. В интервю за Al-Jazeera през 2022 г. Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на Хамас, каза, че групата е получила 70 милиона долара за отбранителния си план от Иран.

Хамас тренирали в Иран преди атаките срещу Израел

Хамас тренирали в Иран преди атаките срещу Израел

Ръководени са от офицери от силите Кудс на Ислямската революционна гвардия на Иран

В националния доклад на Държавния департамент на САЩ за 2020 г. относно тероризма за Иран се казва, че Техеран "осигурява до 100 милиона долара годишно в комбинирана подкрепа на палестински терористични групи, включително Хамас, Палестинския ислямски джихад и Народния фронт за освобождение на Палестина-генерално командване".