Елитната Революционна гвардия на Иран е открила подземна ракетна база на необявено място в Персийския залив днес, съобщиха иранските държавни медии, като това става по време на изострено напрежение между Техеран и САЩ.

"Базата е една от няколкото бази, в които се помещават стратегическите ракети на военноморските сили на гвардията", цитират иранските държавни медии началника на гвардията генерал-майор Хосейн Салами.

Кой е новият командир на силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия?

Кой е новият командир на силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия?

Обявен е за терорист от САЩ още по времето на Обама

Миналата година от Революционната гвардия обявиха, че Иран е построил подземни "ракетни градове" по крайбрежието на Персийския залив, предупреждавайки за "кошмар за враговете на Иран".

"Тези ракети имат обхват от стотици километри, радват се на точност и огромна разрушителна сила и могат да преодолеят оборудването на врага за електронна война", настоя Салами.

През последните години в Персийския залив периодично имаше конфронтации между Революционната гвардия и американските военни, които обвиняват флота на гвардейците, че изпраща щурмови катери, за да тормози американските военни кораби, докато преминават през Ормузкия проток.

Напрежението между Техеран и Вашингтон е голямо от 2018 г., когато американският президент Доналд Тръмп се отказа от ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили от 2015 г., което ограничава ядрената програма на Ислямската република, като отново наложи санкции, които удариха тежко икономиката на страната.

Революционната гвардия на Иран не се страхува от война със САЩ

Революционната гвардия на Иран не се страхува от война със САЩ

"Врагът не е по-силен от преди"