Революционната гвардия на Иран нареди на всички свои членове да спрат да използват всякакъв вид комуникационни устройства, съобщава "Ройтерс".

Разпореждането идва, след като хиляди хиляди пейджъри и уоки-токита, използвани от неговите съюзници от "Хизбула" в Ливан, се взривиха при смъртоносни атаки миналата седмица.

Служителите по сигурността към гвардията заяви, че е в ход мащабна операция за проверка на всички устройства, не само на комуникационно оборудване. Той уточни, че повечето от тези устройства или са собствено производство, или са внесени от Китай и Русия.

Иран се разтревожи, че са проникнали израелски агенти и вече е започнало задълбочено разследване на персонала, насочено към средно и високопоставени членове на Революционната гвардия, добави служителят, пожелал анонимност.

Иран арестува 12 души като агенти на Израел

Иран арестува 12 души като агенти на Израел

Арестите са били извършени в шест ирански провинции, но не се уточнява кога

"Това включва проверка на банковите им сметки както в Иран, така и в чужбина, както и историята на пътуванията им и тези на семействата им", поясни той.

Ливан и "Хизбула" твърдят, че Израел стои зад атаките с пейджърите бомби, при които загинаха 39 души, а над 3000 бяха ранени. Израел нито е отрекъл, нито е потвърдил да има участие.

Служителят по сигурността отказа да даде подробности за това как комуникират силите на Иранската революционна гвардия, състоящи се от 190 000 служители.

Според същия служител има силно безпокойство сред управляващите в Иран. Служители на Революционната гвардия са се свързали с "Хизбула" за технически оценки и няколко примера за експлодирали устройства са изпратени в Техеран за изследване от ирански експерти.

Друг ирански служител заяви, че основната грижа на ислямската република е защитата на ядрените и ракетните съоръжения на страната, особено тези под земята.

"От миналата година мерките за сигурност на тези обекти се увеличиха значително", посочи той във връзка със засиления контрол след опита на Израел да саботира иранската ракетна програма през 2023 г., както твърдят иранските власти.

Хизбула обяви нова фаза във войната си с Израел

Хизбула обяви нова фаза във войната си с Израел

Групировката обеща да продължи да се бори до прекратяване на огъня в паралелната война в Газа.

"Никога, никога не е имало толкова строги и екстремни мерки за сигурност, както сега", изтъкна той и изрази предроложение, че сигурността е значително повишена над предишните нива и след експлозиите на пейджъри в Ливан.

Революционната гвардия е могъща политическа, военна и икономическа сила в Иран с тесни връзки с върховния лидер аятолах Али Хаменей. Създадена е след Ислямската революция от 1979 г., за да защити клерикалната управляваща система и разполага със собствени сухопътни сили, флот и военновъздушни сили, които контролират стратегическите оръжия на Иран.

От десетилетия Иран и Израел водят "сенчеста война", с взаимни обвинения в саботаж и заговори за убийства.

Иран не признава правото на Израел да съществува. Хаменей нарече Израел "раков тумор", който "без съмнение ще бъде изкоренен и унищожен".

На свой ред Израел смята, че Иран представлява екзистенциална заплаха и обвинява ислямската република, че тайно се опитва да разработи ядрени оръжия, въпреки че Иран отрича да се стреми да създаде ядрена бомба.

Иран се зарече да отмъсти на Израел за пейджърите бомби

Иран се зарече да отмъсти на Израел за пейджърите бомби

"В следващите дни"