Иранската революционна гвардия съобщи в неделя, че 12 души са били арестувани по обвинения, че са агенти на Израел и планират саботажи срещу сигурността на Иран, съобщава "Ройтерс".

"Тъй като ционисткият режим (Израел) и техните западни поддръжници, най-вече Съединените щати, не успяха в зловещите си цели срещу народа на Газа и Ливан, сега те се стремят да разпространят кризата в Иран с поредица от планирани действия срещу сигурността на страната ни", се казва в изявлението.

Арестите са били извършени в шест ирански провинции, но не се уточнява кога.

37 загинали при удара в петък в Ливан

37 загинали при удара в петък в Ливан

16 бойци на "Хизбула" са сред жертвите, сред тях и двама командири

В края на юли политическият лидер на палестинската ислямистка групировка Хамас Исмаил Хания беше убит в Техеран при убийство, за което иранските власти обвиниха Израел. Израел не е поел отговорност.

Припомняме, че напрежението в Близкия изток се повиши, откакто хиляди пейджъри, използвани от членовете на ливанската "Хизбула", експлодираха при нападение, за което обвиняват Израел. Групировката по-рано заяви, че е изстреляла нов тип оръжие срещу израелската въздушна база Рамат Давид. "Хизбула" обеща да отмъсти на Израел за вълна от очевидно детонирани дистанционно експлозии, които удариха пейджъри на нейни бойци във вторник и сряда.

Най-малко 37 души бяха убити при тези атаки, включително две деца. Около 3000 бяха ранени.

"Хизбула" и Израел са във военен конфликт, протичащ успоредно на почти едногодишната война в Газа, при която загинаха повече от 41 000 души. 

Хизбула обяви нова фаза във войната си с Израел

Хизбула обяви нова фаза във войната си с Израел

Групировката обеща да продължи да се бори до прекратяване на огъня в паралелната война в Газа.

Пореден израелски въздушен удар бе извършен и в град Газа в неделя. Той уби седем души в училище, приютяващо разселени семейства, съобщиха палестински здравни служители, а израелската армия заяви, че е атакувала екстремисти, действащи от комплекса.

Израелските сили щурмуваха редакцията на катарската телевизия Ал-Джазира в град Рамала на Западния бряг с военна заповед да я затворят за 45 дни. Заповедта обвинява Ал-Джазира в "подстрекаване и подкрепа на тероризма"

Регионалната военна ескалация не е в най-добрия интерес на Израел. За това предупреди в неделя говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.