Рейтингът на одобрение на президента на САЩ Джо Байдън е спаднал до най-ниското ниво през мандата му, съобщава "Асошиейтед прес".

Същевременно се задълбочава песимизмът сред членовете на собствената му Демократическа партия.

Проучване на "Асошиейтед прес" и Националния център за изследване на общественото мнение сочи, че едва 39% от пълнолетните американци одобряват представянето на Байдън като президент. Това е спад в сравнение с вече негативния му рейтинг, измерен месец по-рано.

Само около двама от всеки десет пълнолетни смятат, че САЩ са поели в правилната посока или че икономиката е добра - в сравнение с около трима от всеки десет преди месец.

Спадът на одобрението е най-вече сред поддръжниците на демократите, като само 33% от анкетираните, подкрепящи партията на президента, заявяват, че страната е поела в правилната посока, срещу с 49% през април.

Рейтингът на Байдън - най-нисък от началото на мандата му

Рейтингът на Байдън - най-нисък от началото на мандата му

Американците не са доволни от отговора на пандемията

Особено тревожно за Байдън преди междинните избори в страната е, че одобрението му сред демократите е 73%, което е съществен спад в сравнение с началото на неговия мандат, когато то не падаше под 82%.

Социологическото изследване отразява широкото недоволство в САЩ, породено от множеството предизвикателства, пред които страната е изправена - инфлацията, насилието с огнестрелни оръжия и внезапния недостиг на бебешки храни до продължаващата пандемия.

2/3 от американците не одобряват начина, по който Байдън управлява икономиката. Тази оценка до голяма степен не се е променила през последните няколко месеца, въпреки че се отчита лек ръст спрямо първите два месеца на годината.

Рейтингът на Байдън се срина след кризата в Афганистан

Рейтингът на Байдън се срина след кризата в Афганистан

Одобрението към американския президент е спаднало до рекордните 43%

Има обаче признаци, че недоволството от Байдън и икономиката се е задълбочило. Едва 18% от американците считат, че политиките на Байдън са помогнали повече, отколкото са навредили на икономиката, в сравнение с 24% през март. 51% пък са на мнение, че те повече са навредили, отколкото са помогнали, а 30% не могат да преценят.

Процентът на демократите, които заявяват, че политиките на Байдън повече са помогнали, е спаднал от 45 на 37%, въпреки че само 18% смятат, че повече са навредили. 44% не могат да преценят.

Само 38% от запитаните подкрепят миграционната политика на Байдън, докато 45% одобряват начина му да се справи с отношенията с Русия.

Едва 21% от анкетираните заявяват, че са "силно уверени", че Байдън ще се справи със ситуацията в Украйна; 39% имат известна увереност, а други 39% твърдят, че почти му нямат доверие.