Доверието на руснаците към Владимир Путин е спаднало сериозно: от 59% през 2017 година до 35% днес, съобщава Дойче веле. Защо? От какво се оплакват най-вече хората в Русия?

Само 35% от руснаците имат доверие на президента Владимир Путин. Това показват резултатите от допитване на "Аналитичния център на Юрий Левада", проведено през януари 2020. Доверието към Путин е спаднало сериозно в сравнение с допитването отпреди две години. В края на 2017 година 59% от руснаците са се доверявали на президента. А през септември 2019 процентът е бил 31.

И въпреки спада в доверието, Путин си остава най-популярният политик в Русия. На второ и трето място по доверие са министърът на отбраната Сергей Шойгу и министърът на външните работи Сергей Лавров. Но и техните показатели спадат. Особено ниско е доверието към вече бившия премиер Дмитрий Медведев - едва 5%. А опозиционният политик Алексей Навални поражда доверие само у 3% от руснаците.

Руснаците са раздвоени

Директорът на центъра "Левада" Лев Гудков коментира, че рейтингът на Путин не се влияе особено от неговите изяви. Гудков смята, че тенденцията към спадане е устойчива от доста време насам, защото руснаците са уморени и се дразнят все повече на Путин. "Нараства и недоволството от състоянието на икономиката, от невъзможността да изкарваш нормални пари", казва социологът.

В същото време обаче одобрението на дейността на Путин все още остава на високо равнище - между 67% и 70%. Това противоречие Гудков обяснява по следния начин: руснаците одобряват най-вече външната политика на президента, неговата "бащинска загриженост", докато недоверието към него е свързано с политиката му в социалната сфера. Като проекция на международната политика нараства одобрението и за Шойгу и Лавров.

Българите харесват Путин

Нека да припомним, че преди няколко дни институтът "Пю" също измери доверието към Владимир Путин, но в международен мащаб. Оказа се, че сред анкетираните хора в над 30 държави най-високо одобрение на Путин дават българите - 62%.

И още едно проучване, в което се дават оценки на руския президент: проведеното в 50 държави изследване на "Галъп Интернешънъл" под заглавие "В края на годината". Днес българите се оказват по-благоразположени към руския президент, отколкото миналата година - за тях той дори е вторият най-одобряван световен лидер. Изпреварва го единствено папа Франциск. Според изследването на "Галъп Интернешънъл", доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско, отколкото в България. Впрочем, България и Румъния остават единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин. В сравнение с балканските си съседи, България дава и най-висока оценка на външната политика на Русия. В същото време българите смятат, че стабилизиращата роля на ЕС в световен мащаб е по-силна от стабилизиращата роля на Русия. Във всички региони, където е проведено изследването, ЕС е лидер по показателя "стабилизираща роля", установяват експертите от "Галъп Интернешънъл".