Рейтингът на общественото одобрение на японския кабинет спадна до 40,2 процента, което е ново дъно от встъпването му в длъжност миналата година.

Това показаха резултатите от последното проучване на Kyodo News в неделя.

Проучването обхваща 506 произволно избрани домакинства, интервюирани по телефона.

Припомняме, че управлението бе разклатено от разкритията за връзките на управляващата партия с противоречива църква и държавното погребение за бившия лидер Шиндзо Абе на 27 септември и размера на средствата, предназначени за това.

В парламента Кишида защити решението си за погребението на Абе, най-дълго управлявалия министър-председател на Япония, когато напусна поста през 2020 г.

Около 80,1 процента от респондентите в последното проучване считат, че реакцията на партията на връзките с църквата е недостатъчна, а 77,6 процента казаха, че не смятат, че ЛДП ще може да прекъсне връзките си с нея.

Рейтингът на японския премиер с рекорден срив

Рейтингът на японския премиер с рекорден срив

Заради връзките със секта и държавното погребение за експремиера

По други въпроси 70,5 процента от анкетираните изразяват неодобрение от реакцията на правителството на покачващите се цени, в сравнение с 24,2 процента, които одобряват.

През миналата седмица в друго проучване рейтингът на Кишида бе 41%. 

Експремиерът Абе бе застрелян в началото на юли. Мъжът обясни на органите на реда, че е искал да убие Абе, защото е бил недоволен от политиката му.