Среща на високопоставени американски и китайски дипломати започна в резервирана и студена атмосфера, а държавният секретар на САЩ Майк Помпео и китайският външен министър и държавен съветник Ван И изложиха оплакванията си от влошаването на двустранните отношения, съобщава "Ройтерс".

Двамата подчертават необходимостта от сътрудничество, но забележките им пред журналисти в началото на срещата са конкретни.

"САЩ непрекъснато ескалират търговската война с Китай, те също така предприеха редица действия във връзка с Тайван, които вредят на Китай и отправят безпочвени критики към вътрешната и външната политика на Китай", коментира Ван И по време на общата сис снимка с Помпео.

"Смятаме, че това е пряка атака срещу нашето взаимно доверие и хвърли сянка върху отношенията между Китай и САЩ. Ние настояваме САЩ да спрат всички тези погрешни действие", допълва той.

Вицепрезидентът на САЩ: Намесата на Русия бледнее пред действията на Китай

Вицепрезидентът на САЩ: Намесата на Русия бледнее пред действията на Китай

Пекин мобилизира "агенти за влияние под прикритие"

Помпео, който информира Ван И за среща си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, коментира, че има фундаментално разминаване с въпросите, които поставя външният министър на Китай.

"Изключително сме загрижени за действията, предприети от Китай и с нетърпение очаквам да имам възможността да обсъждам всяко едно от тях днес, защото това е изключително важно", обясни Помпео.

Помпео и Ван И открито спорят, коя страна е оттеглила двустранния диалог по сигурността, който се очакваше да се състои в Пекин този месец.

Миналата седмица вицепрезидентът Майк Пенс засили американската кампания и натиск срещу Пекин извън търговската война, обвинявайки Китай в "злонамерени" усилия да подкопаят президента Тръмп преди изборите за Конгреса през следващия месец и безразсъдни военни действия в Южнокитайско море.

Тръмп: Китай "контролира" военната промишленост на САЩ

Тръмп: Китай "контролира" военната промишленост на САЩ

Пекин произвеждал ключови военни сегменти

Китай и САЩ трябва да разширят политическото си сътрудничество, заяви в високопоставеният китайски дипломат Янг Джиечи по време на среща с Помпео.

Помпео коментира, че има много въпроси, с които Вашингтон и Пекин не са съгласни, но е важно двете страни да се изслушват.

Разговорите между Помпео и Янг се проведоха при по-мек тон в сравнение с началото на срещите между Помпео и Ван И.

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

Тихоокеанският флот е предложил няколко учения през ноември