Севернокорейският лидер Ким Чен-ун описва разговорите си с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, като "продуктивни и прекрасни", съобщава севрнокорейската KCNA, цитирана от "Ройтерс".

Ким и Помпео се съгласиха да организират среща на върха между севернокорейския лидер и президента на САЩ Доналд Тръмп "колкото е възможно по-скоро" и обсъдиха потенциален мониторинг от страна на САЩ за стъпките на Пхенян към ядрено разоръжаване.

"Ким Чен-ун изрази удовлетворението си от продуктивните и прекрасни разговори с Майк Помпео, на които взаимните искания бяха напълно разбрани и бяха обменени мненията", допълва медията на КНДР.

Помпео вижда прогрес в отношенията със Северна Корея

Помпео вижда прогрес в отношенията със Северна Корея

След срещата си с Ким чен Ун

Коментирайки срещата на Помпео с Ким, южнокорейският президент Мун Дже-ин коментира, че Ким се очаква скоро да посети Русия, а китайският лидер Си Дзинпин се очаква да посети Северна Корея.

Държавният вестник "Родонг Синмун" представя осем снимки на срещата на първа страница, включително различни снимки на Ким и Помпео, които се усмихват, стиснати за ръцете.

"Заедно с Майк Помпео, Ким Чен-ун оцени положително развитието на ситуацията на Корейския полуостров, обясни подробно предложенията за разрешаване на проблема с ядреното разоръжаване и за двете страни", обяснява KCNA.