Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс смята, че опитите за намеса на Русия в работите на САЩ бледнеят в сравнение с това, което върши Китай, съобщава "Блумбърг", позовавайки се на текста на реч, която Пенс ще изнесе пред мозъчния тръст Hudson Institute по-късно днес.

Според Пенс Пекин мобилизира "агенти за влияние под прикритие" и използва пропаганда, за да промени възприятията на американците за политиките на Китай.

Пенс също така добавя, че Китай използва "дългова дипломация", за да разпространява влиянието си. По информация на американското разузнаване, Пекин възнамерява да използва в полза на интересите си всякакви противоречия между местните щатски власти и федералните власти във Вашингтон.

Освен това Пенс смята, че Китай се е опитал да повлияе на предприемачите, за да осъдят търговската политика на САЩ. "В един неотдавнашен случай те заплашиха една значима американска корпорация, че ще ѝ откажат лицензи, ако не се противопостави на политиката на нашата администрация", изтъква Пенс.

Китайски боен кораб заходи на 41 метра от американски разрушител

Китайски боен кораб заходи на 41 метра от американски разрушител

Разрушителят на САЩ е провеждал операция

Вицепрезидентът на САЩ обръща внимание и на инцидента в Южнокитайско море, при който китайски кораб премина на около 40 метра от американския разрушител Decatur, принуждавайки го рязко да промени курса, за да избегне сблъсък. След инцидента китайското военно министерство заяви, че американският разрушител е влязъл незаконно в спорните води близо до островите Спратли, които Китай претендира, че са негови, а китайският кораб го е предупредил за необходимостта да напусне акваторията.

По-рано американското издание Foreign Policy, цитирайки източници от администрацията на Тръмп, написа, че САЩ възнамеряват да обвинят Китай, че налага монопол върху определени ресурси за "подкопаване на американския военнопромишлен комплекс".

САЩ обвиняват Китай в подриване на военнопромишления им комлекс

САЩ обвиняват Китай в подриване на военнопромишления им комлекс

Китай подкопава лидерството на Америка в критично важни отрасли