Украйна възнамерява да увеличи производството на дронове още тази есен, каза украинският министър на отбраната, цитиран от Ройтерс. Украйна провежда все по-чести атаки с дронове на руска територия, припомня агемцията

Атаките с украински дронове на руска територия се засилиха през последните седмици, като десетки дронове атакуват Русия наведнъж в няколко дни, достигайки до западния град Псков, на 600 км от Украйна.

Киев използва както въздушни дронове, за да атакува летища, така и водни дронове, за да атакува кораби и Кримския мост.

"Мисля, че тази есен ще има бум в производството на различни украински дронове: летящи, плаващи, пълзящи и т.н., и това ще продължи да расте като обем", каза Олексий Резников пред държавната агенция "Укринформ".

Той заяви, че една от причините за ръста на производството е, че властите са преработили различни разпоредби и закони, които усложняваха производството им.

"Така че ние пренаписахме разпоредбите... и опростихме процесите. Вярвам, че успяхме и в това и то ни позволи да отбележим такъв ръст. Особено за производителите на дронове, които започнаха производство от гаражи", каза той.

Украйна е значително зависима от доставките на съвременни западни оръжия, но Киев се ангажира да не ги използва на руска територия и за подобни атаки използва само оръжия местно производство, предимно дронове.

Министерството на отбраната на Русия заяви в петък, че е унищожило общо 281 украински дрона през изминалата седмица, включително 29 над западните региони на Русия, което показва мащаба на войната с дронове, която се води в момента между Русия и Украйна.

Украйна атакува няколко летища дълбоко в Русия, центъра на Москва и военни бази както в окупирания Крим, така и в региони близо до украинската граница.

Украинските официални лица обикновено казват малко или нищо за атаките срещу руски цели, но казват, че унищожаването на руската инфраструктура е жизненоважно за военните усилия на страната.

Украйна очаква да произвежда и закупува 200 000 дрона годишно

Украйна очаква да произвежда и закупува 200 000 дрона годишно

Това съобщи Юрий Щигол, ръководител на Държавната служба за специални комуникации