Бившият британски министър на финансите Риши Сунак спечели и втория тур от гласуването на депутатите за избор на следващия лидер на Консервативната партия и министър-председател, съобщава "Ройтерс".

Той отново събра най-много гласове - 101.

След него се нареждат министърът на търговията и фаворит на букмейкърите Пени Мордаунт с 83 гласа и външният министър Лиз Тръс с 64 гласа.

Главният прокурор Суела Брейвърман беше елиминирана от надпреварата с 27 гласа.

Депутатът Том Тугендхат получи 32 гласа, а Кеми Баденок получи 49 гласа.

Риши Сунак в надпреварата за поста на Джонсън: Съдете ме по действията, а не по богатството ми

Риши Сунак в надпреварата за поста на Джонсън: Съдете ме по действията, а не по богатството ми

Първият му икономически приоритет - справянето с инфлацията, а не данъчните облекчения

Очаква се до края на следващата седмица да останат двама кандидати, след което около 160 000 членове на торите да решат кой кандидат искат да стане следващия партиен лидер и премиер.

Резултатът ще бъде обявен на 5 септември.

Сунак вече даде заявка, че ще управлява икономиката като Маргарет Тачър - бившият премиер консерватор, ако стане следващият министър-председател на Обединеното кралство.

Бившият финансов министър, чиято оставка миналата седмица спомогна за падането на кабинета на Борис Джонсън, оглави окончателния списък от осем кандидати, които искат да станат следващия лидер на Консервативната партия и съответно британски премиер.

Икономическият упадък и свиването на разходите за живот във Великобритания са големи политически проблеми в надпреварата за заместването на Джонсън.

Кои са кандидатите за поста на Борис Джонсън

Кои са кандидатите за поста на Борис Джонсън

За мястото му се борят 11 души