Европейският парламент (ЕП) остро осъжда руската агресия срещу Украйна, каза председателят на институцията Роберта Мецола, изказвайки се на извънредна сесия, посветена на руската инвазия в Украйна, информира украинското издание "Зеркало недели".

"Днес сме в тъмната сянка на войната на Путин. Война, която не сме провокирали. Война, която не сме започнали. Възмутително нахлуване на суверенна, независима държава. От името на Европейския парламент осъждам руската военна агресия срещу Украйна най-категорично и изразявам солидарност с всички ранени и всички загинали", каза тя.

"Струва си да защитаваме нашия начин на живот. Струва си цената. За следващото поколение, за всички онези в Украйна и по света, които вярват в Европа. За всички, които искат да бъдат свободни!" - така започна обръщението си Мецола, цитирана от изданието EU Observer.

Зеленски към ЕС: Докажете, че сте с нас!

Зеленски към ЕС: Докажете, че сте с нас!

"Докажете, че наистина сте европейци и тогава светлината ще победи тъмнината"

Тя определи нашите четири важни принципа за бъдещето на Европейския съюз:

Първо, Европа не може повече да разчита на кремълския газ. "Трябва да удвоим отново усилията си за диверсификация на нашите енергийни системи към Европа, която вече не се съобразява с волята на автократите. Това ще постави нашата енергийна сигурност на по-здрава основа."

Второ, Мецола каза, че Европа вече не може да приема радушно парите на Кремъл и да се преструва, че няма за това няма никакви ограничения. "Олигарсите на Путин и тези, които го финансират, вече не трябва да могат да използват своята финансова мощ, за да се крият зад маскировката на почтеност в нашите градове, общности или нашите спортни клубове."

Трето, "инвестициите в нашата защита трябва да съответстват на нашата реторика". Председателят на ЕП подчерта, че "Европа трябва да предприеме стъпки , за да има истински съюз за сигурност и отбрана. През последната седмица показахме, че това е възможно и желателно и най-вече е необходимо."

Четвърто, Мецола говори за важността на борбата с кампанията за дезинформация на Кремъл. "Призовавам социалните медии и технологичните гиганти да поемат сериозно отговорността си и да разберат, че няма неутрална зона между пожарникарите и пожара ."

Столтенберг: Путин разруши мира в Европа
Обновена

Столтенберг: Путин разруши мира в Европа

НАТО ще брани всеки сантиметър от територията си

Тя благодари на украинския президент Володимир Зеленски, че показа на света какво означава да се изправиш срещу агресията и заяви, че Европейският парламент признава европейската перспектива на Украйна. "Както ясно се посочва в нашата резолюция, ние приветстваме молбата на Украйна за статут на кандидат и ще работим за тази цел. Трябва да погледнем бъдещето заедно."

На 28 февруари президентът на Украйна подписа заявление за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Премиерът на Словакия Едуард Хегер каза, че Европа сега работи в нова парадигма, при която на Украйна трябва да бъде предложен "специален път" към интеграция и е необходимо да се използват "нови инструменти", за да се помогне на тази източноевропейска страна.

На свой ред председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също каза, че Украйна трябва да стане пълноправен член на Европейския съюз, а доверието в руския президент Владимир Путин е "напълно загубено".