Съоснователят на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс се обърна към Съвета за сигурност на ООН по покана на Русия. Той осъди нахлуването на Москва в Украйна, макар да добави, че то е било провокирано. Освен това музикантът призова за прекратяване на огъня, съобщава Ройтерс.

Това предизвика гнева на членовете на Съвета за сигурност, които се събраха, след като Русия свика среща, за да обсъди доставката на оръжия за Украйна и поиска Уотърс да говори.

"Той има късмета да бъде в Ню Йорк, в свободна страна, да говори каквото си мисли, да говори каквото си иска, включително за руската агресия и колко погрешно е това. Ако беше в Русия, с това, което каза, може би вече щеше да е в ареста", каза посланикът на Албания в ООН Ферит Ходжа пред 15-членния Съвет за сигурност.

Въпреки че Уотърс заклейми нахлуването на Русия в Украйна като незаконно, той посочи, че то не е било непровокирано и осъди провокаторите по възможно най-категоричния начин. По думите му единственият разумен начин на действие днес е незабавното прекратяване на огъня.

Русия иска Роджър Уотърс да говори пред ООН

Русия иска Роджър Уотърс да говори пред ООН

Музикантът от "Пинк Флойд" е поддръжник на Путин

Василий Небензя, руският посланик в ООН заяви пред Съвета за сигурност, че току-що е чул много точен анализ на събитията. Роджър Уотърс последователно се противопоставя на войните и насилието в продължение на няколко десетилетия и тази тема е проникнала в неговите световноизвестни песни. Фактът, че той искаше да се обърне към нас, показва голямата загриженост сред международната творческа интелигенция и сред всички за това накъде се е запътил нашият свят, добави той.

Малко след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари, Русия въведе нови строги закони за разпространение на "дезинформация" за войната или дискредитиране на руската армия. Москва нарича действията си в Украйна "специална военна операция", предназначена да демилитаризира и "денацифицира" страната. Украйна и нейните западни съюзници твърдят, че нахлуването е непредизвикан акт на агресия, насочен към завземане на територия.

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Ричард Милс призна впечатляващите качества на Уотърс като музикант, но поясни, че квалификацията му да говори по въпросите на контрола на оръжията или европейската сигурност е по-малко очевидна. Днес се събрахме отново, за да чуем още една версия защо бруталната инвазия на Русия в Украйна всъщност е по вина на Украйна или партньорите на Украйна. Или, казано с думите на г-н Уотърс, приятели на Украйна, които са провокатори, допълни той.