Няма тайна в това, че Русия отдавна разработва противосателитни оръжия. Това съобщи генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в събота. Той направи изявлението в ефира на YouTube канала "Soloviev Live", предаде ТАСС.

"Противоспътниковите оръжия в Русия се разработват отдавна, в това няма тайна. Дойде моментът, когато Министерството на отбраната проведе изпитания", каза Рогозин.

Според него противосателитните оръжия са нещо, което очевидно Русия трябва да притежава.

Припомняме, че по-рано през ноември, Космическото командване на САЩ съобщи, че Русия е свалила съветския спътник "Космос-1408" по време на изпитание на противосателитно оръжие. Руската федерация на 15 ноември тествала противосателитна ракета, която "улучила руския спътник "Космос-1408" и създала поле от отломки в ниска околоземна орбита".

НАСА: МКС остава изложена на висок риск заради взривения от Русия сателит

НАСА: МКС остава изложена на висок риск заради взривения от Русия сателит

Русия излага на риск сателити и китайската космическа станция

Космическото командване на САЩ тогава определи действията на Кремъл като незачитане на безопасността в космоса. Създадените сателитни отломки представлявали заплаха за космическите кораби и мисии, принуждавайки ги да маневрират, за да избегнат сблъсъци.

Космос-1408 е изстрелян през 1982 г. Този сателит е предназначен за електронно разузнаване и не работи от много години.

Международната космическа станция остава изложена на повишен риск от орбитални отломки след изпитанията на руските оръжия тази седмица, съобщи НАСА в четвъртък.

НАСА и Държавният департамент осъдиха ракетния удар, заявявайки, че той също излага на риск сателитите и китайската космическа станция.

НАСА заяви, че преразглежда предстояща разходка в космоса и други операции на станцията, за да оцени рисковете, преди да продължи.

Излизането в космоса за смяна антена е насрочена към 30 ноември. Космическата агенция също така планира продължаващи инспекции за потенциални щети.

В момента МКС е дом на четирима американци, двама руснаци и един германец.