На преговорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия /СНВ/ американците са предявили завишени искания.

Това заяви постоянният представител на Руската Федерация в НАТО Дмитрий Рогозин след срещата на Съвета Русия-НАТО в Брюксел, предаде РИА Новости.

Срокът на действие на Договора СНВ-1, подписан от лидерите на СССР и САЩ през 1991 г. и влязъл в сила една година по-късно, изтича на 5 декември без възможност да бъде продължен. Документът задължаваше Москва и Вашингтон да съкратят стратегическите ядрени сили от 10 хиляди бойни глави за всяка от страните до 6 хиляди.

"Американците имат завишени искания...Искат да получат прекалено много, естествено, ние също искаме да получим много. Това е нормално", каза Рогозин, коментирайки преговорите за сключване на нов договор за СНВ.

Рогозин определи преговорите като "добри, умни и твърди", но не уточни в какво точно се изразяват американските завишени искания.

Това лято държавните глави на Русия и САЩ наредиха да се фиксира в новия Договор за СНВ съкращаване на бойните заряди до 1500-1675 единици, а таванът на стратегическите носители - в границите 500-1100 единици.

Договорът трябваше да замени СНВ-1 на 5 декември. Руско-американските преговори се точиха много месеци, но не успяха да приключат навреме.