Президентът на Иран Хасан Рохани може да отмени изявата си на заседанието на Общото събрание на ООН този месец, ако САЩ не успеят да издадат визи за него и външния министър през следващите няколко часа, съобщава "Ройтерс".

"Посещенията вероятно ще бъдат отменени, ако визите им не бъдат издадени през следващите няколко часа", съобщава държавната информационна агенция IRNA.

Иранските власти изпратиха нота до САЩ, в която отричат участието на Иран в нападения срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, съобщава ISNA.

Съобщението е предадено чрез швейцарското посолство.

Тръмп предпочита да не се среща с Рохани

Тръмп предпочита да не се среща с Рохани

Американският президент заяви, че Иран вероятно стои зад атентатите през уикенда

Ефектът от натиска на Вашингтон върху Техеран достигна своя връх и сега намалява. "Разбира се, този натиск оказа отрицателно влияние върху живота на хората, но той достигна своя връх и сега е в упадък", коментира Рохани на официалния уебсайт на президентството, цитиран от ТАСС.

Той добави, че "през последните месеци се наблюдава подобрение в икономическите резултати на страната."Това не означава решаване на всички проблеми на населението, но държавата и нейните представители са в състояние да насочат страната към нормализиране на ситуацията".

"Вместо да създават конструктивна атмосфера, политиците в САЩ се опитват да засилят натиска върху Иран чрез обвинения и правят безпочвени и безсмислени изявления с тази цел", допълва той.

"Иранският народ е привърженик на мира, дипломацията и диалога. Никоя страна не е готова да преговаря в условия на максимален натиск. Ако американците наистина имат добри намерения, тогава те трябва да сложат край на потисничеството на Иран", коментира Рохани.

"За щастие, днес банковите отношения на Иран с някои други страни се развиват, без да използват системата SWIFT," от известно време хората на Запад вярват, че банкирането е само SWIFT. Но това не е така."

Рохани допълва, че "в момента Техеран е изградил банкови отношения с Русия и планира по-нататъшно развитие на тези отношения със страните от Евразия. Ние също започнахме да преминаваме към търговия с национални валути с Русия, Турция и Ирак, което може да реши много от нашите проблеми".

Рохани: Атаката срещу Саудитска Арабия е предупреждение

Рохани: Атаката срещу Саудитска Арабия е предупреждение

Не искаме конфликт в региона...Кой започна конфликта? Не са йеменците