Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Иран се бори с коронавируса по-ефикасно отколкото Запада независимо от американските санкции, съобщава "Спутник".

"Да, положението е по-добро тук, положението относно битката срещу коронавируса в нашата страна е по-добро отколкото в западните страни", заяви Рохани на среща в оперативния антикризисен център за Covid-19.

Освен това той подчерта, че страната се сражава не само с коронавируса, но и с "вируса на санкциите", който по негови думи бил по-лош.

Рохани определи епидемиологичната ситуация в Иран като "относително добра".

Санкциите на САЩ направили Иран самодостатъчен

Санкциите на САЩ направили Иран самодостатъчен

Това заяви лидерът на Иран Хаменей в реч за персийската нова година

В тази връзка президентът поясни, че придвижването между отделните провинции, забранено заради бързото разпространение на коронавируса, може да се поднови от 20 април.

На 20 март Иран поиска от международната общност да притисне Съединените щати, за да отменят санкциите, които пречат на Техеран да се бори с коронавируса.

Иран регистрира първи случай на заразен с Covid-19 в страната на 19 февруари. От тогава потвърдените случаи вече са над 71 686, от които 4 474 са завършили фатално. Общо 43 894 пациенти пък са оздравели от вируса.

Нов "рекорд" в Иран: 149 починали за денонощие от коронавируса

Нов "рекорд" в Иран: 149 починали за денонощие от коронавируса

Заразените в страната са 18 407 души