Съвместният всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма не подлежи на преговори и единственият начин да се запази е премахването на санкциите на САЩ. Това заяви във вторник иранският президент Хасан Рохани по време на телефонни разговори с френския си колега Еманюел Макрон, предаде АП.

"Ядрената сделка не подлежи на повторни преговори и единственият начин да се запази е премахването на санкциите от Съединените щати," цитира думите на иранския политик агенция ИСНА.

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Нова инициатива на Белия дом

Той добави, че "намаляването на Иран при изпълнението на задълженията му е следствие от оттеглянето на САЩ от ядрената сделка и неуспеха на Европа да изпълни обещанията си." "Спирането на доброволното прилагане на допълнителния протокол от Техеран беше извършено в рамките на закона, приет от Меджлиса (иранския парламент), но сътрудничеството между иранската страна и МААЕ продължава, "Рохани каза.

В съответствие със закона, приет през декември 2020 г., през нощта на 23 февруари в Иран влезе в сила ограничение за проверка на ядрени съоръжения от МААЕ по допълнителен протокол. В същото време иранската страна заяви, че МААЕ ще загуби достъп до камери в ядрените съоръжения след 23 февруари, но тези данни ще се съхраняват три месеца, в случай че санкциите на САЩ бъдат отменени. Ако Вашингтон не се върне към ядрената сделка преди края на посочения период, цялата информация от камерите ще бъде изтрита.

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Нетаняху не спомена по име Байдън, но се предполага, че се обръща към него

На 2 декември 2020 г. Съветът на пазителите на иранската конституция одобри законопроект, приет по-рано от Меджлиса, задължаващ правителството да увеличи степента на обогатяване на уран. В рамките на два месеца след влизането му в сила законът нареди на кабинета на министрите да прекрати спазването на разпоредбите на допълнителния протокол в рамките на ядрената сделка. Според депутатите мерките, включени в проекта, ще помогнат за отмяна на санкциите срещу ислямската република.