Иранският президент Хасан Рохани критикува използването на хиляди агенти под прикритие на моралната полиция в Техеран. Задачата на агентите е да докладват за млади жени, които не носят пълен ислямски хиджаб или онези, които пускат силна музика в колите си, съобщава „Ройтерс”.

Припомняме, че около 7000 мъже и жени в понеделник започнаха да докладват за такива нарушители в иранската столица Техеран. Началникът на полицията заяви, че агентите не са упълномощени да арестуват никого. Те могат само да докладват за нарушенията с текстови съобщения до полицейските управления.

Запитан за моралната полиция под прикритие, президентът Хасан Рохани заяви, че такива решения не трябва да се правят от правителството и той ще спази обещанието си да запази свободата на гражданите.

„Нашето първо задължение е да уважаваме достойнството и личността на хората. Господ е дарил с достойнство всички човешки същества и това достойнство предхожда религията”, заяви Рохани в отговор на въпрос на новинарската агенция ISNA.

Иранската полиция е част от въоръжените сили и се контролира от върховния лидер аятолах Али Хаменеи, но правителството има думата в нейната политика чрез вътрешното министерство.

Моралната полиция в Иран обикновено задържа жени на улицата, които носят ярки дрехи, хлабав хиджаб или грим. Мъжете са арестувани за „неприемливи” прически или стил на обличане.