"Роскосмос" ще извърши всички планирани изстрелвания на руски космически кораби въпреки санкциите, наложени срещу космическата агенция. Това заяви във вторник Дмитрий Рогозин, ръководител на държавната корпорация, цитиран от "Интерфакс".

"Ние ще работим по задачите, които обещахме да изпълним., каза Рогозин по време на среща с руския президент Владимир Путин. Има известни забавяния и ние приемаме тази критика, но няма да има реални смущения. Космическата индустрия не трябва да се тревожи твърде много", добави той.

По време на срещата президентът каза, че санкциите, наложени срещу "Роскосмос" и неговите предприятия, са "опит за ограничаване на развитието на индустрията".

През януари Рогозин съобщи, че "Роскосмос" планира да проведе около 30 изстрелвания през 2022 г.

"Роскосмос" се оплака от срив на договорите заради "подлите" санкции на САЩ

"Роскосмос" се оплака от срив на договорите заради "подлите" санкции на САЩ

Това обяви шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин

На 19 март Рогозин обяви, че Роскосмос ще извърши около 20 космически изстрелвания през 2022 г., след като отказа да изстреля сателити OneWeb и консервира стартовия комплекс в Куру.

На 4 март Рогозин инструктира да спре подготовката на Байконур за изстрелването на ракетата "Союз-2.1b" със спътници OneWeb. Според него решението е взето въз основа на факта, че "OneWeb не спази нашите законови изисквания за предоставяне на необходимата информация за използването или неизползването на системата за военни цели в интерес на Пентагона и военните ведомства от страните членки на НАТО".

Русия и Беларус заедно излитат в космоса
Обновена

Русия и Беларус заедно излитат в космоса

"Роскосмос" ще организира космически полет за представители на Беларус

Припомняме, че вчера беше съобщено, че Путин е възложи на "Роскосмос" да организира необходимото обучение и полет на борда на руски космически кораб за представители на Беларус.

Той отбеляза, че вече е обсъдил този въпрос с президента на Беларус Александър Лукашенко, който в момента е на работно посещение в Русия, където се очаква са обсъди с руския си колега кризата в Украйна, западните санкции и двустранните отношения.

Уверен съм, че това ще бъде нов етап от нашето сътрудничество в изследването на космоса, заяви Путин.