Полската опозиция вероятно ще се върне на власт след изборите в неделя, слагайки край на осемгодишното националистическо управление, като най-вероятно ще се сблъска с тежка борба за отмяна на реформите, които поставиха на сериозно изпитание връзките на Варшава с Европейския съюз, предава "Ройтерс".

Частичните официални резултати и екзитполовете показват, че действащата партия "Право и справедливост" (PiS) ще остане най-голямата партия, но ще й липсва парламентарно мнозинство. Късен екзитпол от Ipsos, публикуван в понеделник следобед, даде на PiS 196 места в 460-членната долна камара на парламента срещу 249 за основния опозиционен блок, воден от либералната Гражданска коалиция (KO) .

Откакто дойде на власт през 2015 г., PiS враждува с партньорите си от ЕС за медийните свободи и съдебните реформи, които според критиците политизират съдилищата. 

PiS заяви, че целта му е била да изчисти Полша от остатъците от комунистическото минало, да я направи по-сигурна в своите граници и да защити традиционните католически ценности. Критиците го обвиняват в заграбване на властта и поставяне на Полша на авторитарен път.

Всички законодателни усилия за обръщане на тези промени могат да срещнат съпротива от страна на президента Анджей Дуда, съюзник на PiS, избран през 2020 г. за втори и последен петгодишен мандат. Въпреки че парламентът има повече власт в Полша, президентът разполага с право на вето.

"Поправянето на щетите върху върховенството на закона... ще бъде много трудно, тъй като президентът може да наложи вето на законодателството или да намеси дискредитирания и заловен "Конституционен трибунал", каза Лоран Печ, декан по право и ръководител на Юридическия факултет Съдърланд в Дъблин, в имейл съобщение.

Критиците казват, че PiS е нарушила конституцията, като е назначила трима съдии в Конституционния трибунал в началото на своя мандат.

Дуда не каза дали може да наложи вето на законодателни промени и Ройтерс не можа да се свърже с пресцентъра му за коментар.

В основата на съдебните реформи на PiS е дисциплинарният орган за съдиите, който според Брюксел нарушава правото на ЕС. Справянето с проблема ще бъде от ключово значение за размразяването на милиарди евро помощ от ЕС.

"Освен това всеки от висшите съдилища на Полша и органът, отговарящ за назначаването на съдии, са корумпирани и не може да се очаква лица, които са се облагодетелствали от незаконни назначения, да започнат да спазват върховенството на закона по собствено желание", каза Печ.

Опозицията също планира да разпусне политизиран орган, отговорен за назначаването на съдии, и да раздели функциите на министъра на правосъдието и главния прокурор.

"Подозирам, че президентът Дуда не иска да бъде запомнен като президент, който блокира добри решения за Полша", каза говорителят на KO Ян Грабец.

Туск обяви победа в Полша

Туск обяви победа в Полша

Въпреки че "Право и справедливост" печели, няма да има мнозинство