Предстоят стъпки по прекратяване на почти тригодишното противопоставяне между Руанда и Уганда. Това става ясно от изявление на властите на Руанда, които планират да отворят границите между двете страни, информира AP.

Йовери Мусевени преизбран за президент на Уганда

Йовери Мусевени преизбран за президент на Уганда

71-годишният спечели 60% от гласовете

Президентът на Уганда Йовери Мусевени е изпратил сина си генерал-лейтанант Мухоози и пратеници, които да водят преговори с руанския си колега Пол Кагаме. Командващият пехотните сили на Уганда Кайнеругаба също е бил в Уганда миналата седмица. Вътрешни военно-разузнавателни рокади на Руанда са довели до успокояване на напрежението в страната.

Президентът на Руанда Пол Кагаме спечели трети мандат

Президентът на Руанда Пол Кагаме спечели трети мандат

Кагаме е подкрепен от 98% от гласувалите

Граничният пункт в Гатуна е затворен за първи път през 2019г, а последващите разговори между Руанда и Уганда с посредничество на Ангола и Конго не дават резултат. Това принуждава двустранните преговори между Руанда и Уганда.

Очаква се границата да бъде отворена следващата седмица и с този акт правителството на Руанда изразява желание за "нормализиране на отношенията между двете страни", споделя още AP.

Покачването на цените на хранителните стоки, икономическите загуби от лошите отношения и лишенията за разширяване на пазарите за износ на стоки са основните причини за позитивното развитие на конфликта.

Правителството на Руанда призовава обаче своите граждани да не пътуват в Уганда поради липса на безопасност, обвинявайки властите в Уганда, че подкрепя бунтовници, които се противопоставят на Кагаме. Властите в Руанда са отправили и искане към Уганда да експулсират руандийски магнат, който е критичен към Кагаме. Насрещно обвинение е отправено към Руанда за агентурна намеса във вътрешните работи на Уганда.

Напрежението между двете страни породи опасения от възможен военен конфликт.