Румъния води преговори със Съединените щати и Франция за начини за увеличаване на броя на войските им в страната и е готова да приеме засилено военно присъствие на НАТО, обяви президентът Клаус Йоханис, цитиран от "Ройтерс".

По-рано този месец Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че 8500 американски военни са в готовност за дислоциране в Източна Европа, в случай че Русия нападне Украйна.

Франция също предложи да изпрати повече войски, ако е необходимо.

Постоянно казвам, че сме готови да приемем засилено съюзническо присъствие на наша територия, подчерта Йоханис.

След изявленията, направени от Съединените щати и Франция, сме в контакт и с двете страни съюзници, за да установим конкретни начини за реализиране на военното им присъствие, посочи още той.

8500 американски военни са в готовност за дислоциране в Източна Европа

8500 американски военни са в готовност за дислоциране в Източна Европа

Заради вероятна руска инвазия...

Припомняме, в последните дни част от страните членки на НАТО съобщиха за предприети или предстоящи действия за засилване на отбраната поради напрежението около Украйна.

Стана ясно, че Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети

Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО.

Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.