Управляващата партия в Румъния има за цел да въведе законодателство за узаконяване на гражданските съюзи за двойки от един и същи пол, съобщи държавната информационна агенция, цитирайки министър на кабинета, след като референдум за ограничаване на тези права не успя да привлече достатъчно избиратели.

Проведеният в страната референдум не бе достатъчен, тъй като избирателната активност бе само 21%, под минималните 30%, необходими за валидността му. Според анализаторите, гласоподавателите разглеждат референдума като опит на управляващите социалдемократи, който подкрепя промяната, да отклоняват вниманието от по-належащи проблеми.

ози законопроект е финализиран и ... моите колеги депутати ще го представят в парламента следващата седмица", коментира министърът по европейските въпроси Виктор Негреску.

Провал на референдума за гей браковете в Румъния

Провал на референдума за гей браковете в Румъния

Едва 20% от гласоподавателите отидоха до урните

Понастоящем Румъния забранява брачните и гражданските съюзи за двойки от един и същи пол и не признава онези, които се извършват в чужбина.

По-рано тази година Румъния бе принудена от решението на Съда на Европейските общности да даде право на пребиваване на гей съпрузи, женени в други държави-членки на ЕС.

Румъния декриминализира хомосексуалността през 2001 г., десетилетия по-късно от съседни държави. 

Румънската православна църква засили агитацията преди референдума за семейството

Румънската православна църква засили агитацията преди референдума за семейството

Църквата призова вярващите да гласуват за "брак между мъж и жена"