Съгласието на Румъния да участва в новата американска система за противоракетна отбрана в Европа свидетелства за сериозното й отношение към глобалната безопасност.

Това заяви държавният секретар Хилъри Клинтън след среща с румънския си колега Теодор Баконски, съощбава агенция Новости.

"Ние се радваме, че Румъния се съгласи на разположи елементи на ПРО и така заедно ще постигаме общи цели. Това решение отразява сериозното отношение на Румъния за ролята й в НАТО", посочва Клинтън.

Държавният секретар съобщава още, че са проведени задълбочени преговори и така е подкрепено стратегическото партньорство между двете държави преди срещата на НАТО в Лисабон.

Припомняме, след като САЩ се отказа от предишните планове за разполагане на ПРО в Източна Европа - Чехия и Полша - Румъния обяви, че е готова да води преговори да разгръщане на противоракетна отбрана в новите планове за глобална сигурност на Европа.

Днес изявление направи и външният министър на Русия Сергей Лавров, който отново подчерта позицията на Русия за американско ПРО в Европа, като подчерта, че Иран не заплашва нито Европа, нито САЩ.

Друга информация твърдеше, че такива разговори са водени и с България, макар плановете да не са доведени до официално равнище.

Русия винаги е разглеждала намеренията на САЩ като пряка заплаха за своята сигурност.