Нужно е засилването на присъствието на американските военни сили в Източния фланг на НАТО. Това е заявил като позиция на страната си пред съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей румънският външен министър Богдан Ауреску.

Срещата е част от обиколката на американския дипломат в Европа. Вчера той бе в Букурещ, а на 8 февруари в София. Следващата му визита ще е в Брюксел.

Аурески смята, че присъствието на съюзнически сили е необходима стъпка и твърд сигнал, който демонстрира солидността на ангажимента на САЩ за сигурността на тези съюзници", съобщава БТА, позовавайки се на "Аджерпрес". Румънският външен министър отново определи като "неприемливи" опитите на Русия за подкопаване на настоящите параметри на архитектурата на европейската сигурност.

Байдън праща 2000 войници в Полша и Германия, мести 1000 в Румъния

Байдън праща 2000 войници в Полша и Германия, мести 1000 в Румъния

Други 8500 са в готовност за евентуално разполагане в Европа

Шолей е потвърдил ангажименти на Съединените щати към сигурността на Румъния и е обяснил, че САЩ взимат под внимание всички възможни сценарии, включително и евентуална енергийна криза или възможна криза с украински бежанци в Румъния.

По думите му пристигането на още американски военни в Румъния е "доказателство за нашия ангажимент спрямо Член 5 от Договора на НАТО" и за големите усилия, които САЩ и Румъния полагат от над десет години във военното си сътрудничество.

В Румъния вече пристигна първият конвой с американска военна техника. Вчера САЩ започнаха да прехвърлят към Румъния батальон с бойни машини на пехотата "Страйкър" от състава на базирания във Филсек, Германия, Втори механизиран полк на американските въоръжени сили. Очаква се заедно с още два конвоя да пристигне тази сутрин в черноморския окръг Констанца.

Около 1000-та американски военни, които ще пристигнат в Румъния в близките дни.

Франция готова да прати войски в Румъния

Франция готова да прати войски в Румъния

Флорънс Парли: Много скоро ще имаме среща с членовете на НАТО