Президентът на САЩ Джо Байдън изпраща около 2000 войници от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша и Германия тази седмица. Той също така ще премести около 1000 войници от Германия в Румъния, заявиха в сряда високопоставени служители на Белия дом, цитирани от Асошиейтед Прес.

По-рано Байдън заяви, че няма да прати американски войски в Украйна, за да се борят с евентуално руско нахлуване, въпреки че Съединените щати доставят на Киев оръжия.

Последното решение идва на фона на стопираните разговори с Русия относно нейното военно струпване по границите на Украйна. То подчертава нарастващите опасения в цяла Европа, че руският президент Владимир Путин е готов да нахлуе в Украйна. По-малките страни от НАТО на източния фланг на Алианса се притесняват, че могат да бъдат следващите, въпреки че Русия заяви, че няма намерение да инициира конфликт.

Пентагонът също така постави около 8500 американски военнослужещи в по-висока степен на готовност за евентуално разполагане в Европа като допълнителна гаранция за съюзниците от НАТО. САЩ вече имат между 75 000 и 80 000 военнослужещи на Стария континент като постоянно разположени сили и като част от редовни ротации.

Вашингтон и Москва са в противоречие по отношение на Украйна, без да има признаци за голям дипломатически напредък по темата. В сряда испанският вестник El Pais съобщи, че Съединените щати може да са склонни да сключат споразумение с Русия за намаляване на напрежението по отношение на разполагането на ракети в Европа, ако Москва се отдръпне от границата с Украйна.

Вестникът публикува два документа, за които се твърди, че са писмени отговори на САЩ и НАТО от миналата седмица на предложенията на Русия за ново споразумение за сигурност в Европа. Държавният департамент на Щатите отказа да коментира информацията.

Разкриха писмените отговори на НАТО и САЩ към Русия

Разкриха писмените отговори на НАТО и САЩ към Русия

Вашингтон и Алиансът предлагат на Москва редица мерки за изграждане на доверие