Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) реши, че Румъния не е успяла да наложи правата на еднополовите двойки, отказвайки да признае техните връзки, предава Ройтерс. Решението на съда налага на политиците да разширят защитата на ЛГБТ общността в страната. Румъния декриминализира хомосексуалността през 2001 г., но все още не позволява браковете и гражданските партньорства на еднополовите двойки.

Решението на ЕСПЧ следва след обжалването, подадено през 2019-2020 г., от 21 румънски еднополови двойки, които твърдят, че не са признати за семейства и са дискриминирани в различни области, като здравеопазване, застраховка, собственост и трудови права, които са предоставени само на семейни двойки.

Българите са сред най-скептичните в ЕС за еднополовите бракове

Българите са сред най-скептичните в ЕС за еднополовите бракове

Половината ни сънародници не очакват през следващия четвърт век ете да са признато право

Румънското правителство има три месеца, за да реши дали иска да представи случая пред висшата камара на ЕСПЧ. Ако решението бъде потвърдено, Румъния ще трябва да предостави правна защита и признаване на еднополовите семейства.

Парламентът в Румъния все още не е одобрил три предложения за промяна на гражданските съюзи, които да включват еднополови двойки. Четири подобни проектозакона бяха отхвърлени до 2020 г.

През 2018 г. референдумът за промяна на конституцията на Румъния, да се забрани брака на еднополовите двойки, не успя да привлече достатъчно гласоподаватели.

Проучване от 2021 г., поръчано от групата за защита на правата на ЛГБТ ACCEPT, показва, че 71% от румънците смятат, че законното признаване на граждански брак за еднополови двойки няма да има въздействие върху техния живот, докато само 43% подкрепят това признаване.

В Япония потвърдиха забраната за еднополови бракове

В Япония потвърдиха забраната за еднополови бракове

Страната е единствената от Г-7, в която те не са разрешени